Arbejdsmiljø og teknologi, en indfundet optimering

Et godt arbejdsmiljø og vedligeholdelse af denne har længe været i fokus hos både Arbejdstilsynet og hos mange arbejdsgiver. Arbejdspladsvurderinger også kendt med forkortelsen, APV, er dokumenteret evalueringer af arbejdsmiljøet. En APV har til fokus at systematisk kortlægge virksomhedens arbejdsmiljø og særlige områder, hvor der er behov for forbedringer. De er lovpligtige og skal foretages minimum hvert tredje år.

APV i praksis

Det er et krav at alle ansatte i virksomheden skal deltage, hvilket også gælder ledelsen. Derudover skal undersøgelsens dokumentation og løsningsforslag være frit tilgængelige for virksomhedens ansatte og ledelsen.

Der findes en del forskellige måder i form af valg af metoder til at eksekvere en APV-undersøgelse på. Som udgangspunkt bestemmer virksomheder selv, hvordan de vil gribe en APV-undersøgelse an. Traditionelt set er checklister, videooptagelser, interviews og spørgeskemaer blevet hyppigt anvendt som metoder til udførelse af APV. Det lovpligtigt at dokumentere undersøgelsen gennem dens forskellige faser i takt med at den udføres. Dokumentationen er her påkrævet at være skriftlig udformet og er typisk blevet udformet på papir.

Et digitalt face-lift

I takt med at samfundet udvikler sig og digitale teknologier bliver en større del af dagligdagen, har teknologien også fundet sin vej ind til APV-undersøgelser. Et APV værktøj er et digitalt system der som redskab tillader en lettere og tidsbesparende tilgang til en udførelsen af APV undersøgelser. Virksomhedens ansatte kan med en APV værktøj løbende udføre og deltage i undersøgelsen, samt selv bestemme hvornår de vil deltage.

 Afhængigt af hvilken APV-løsning man vælger at implementere, tilbyder nogle virksomheder løsninger med integreret cloud funktion. Dette betyder at undersøgelsen løbende dokumentation uploades til internettet eller et lokalt netværk. Dokumentationen vil her blive centraliseret og kun være tilgængelig for virksomhedens ansatte og ledelse. Dette betyder endvidere at virksomhedens ansvarlige løbende kan få indsigt i arbejdsmiljøet, hvilken tilstand det er i og hurtigere finde frem til problemområder som kan arbejdes med.

APV-værktøj er det dét værd?

Befinder du dig i en virksomhed, hvor hverdagen er travl og tidsbegrænset, kan det kun anbefales at investere i et APV-værktøj. Manuelle processer vil her blive digitaliseret og blive elektroniske on-demand, hvilket betyder at du som ansvarlig ikke behøver at brug meget tid på organisering af undersøgelsen.

Indlæg oprettet 25

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen